20 listopada w naszym przedszkolu odbyły się niezwykłe zajęcia z “Akademii Małego Kuchcika” czyli bajkowa kuchnia molekularna.
Dzieci ubrane w ochronne fartuszki brały udział w eksperymentach naukowych, które wyglądały jak prawdziwa magia. Uczestniczyły w doświadczeniach przy użyciu suchego lodu i ciekłego azotu, obserwowały tworzenie mgły, suchej piany i tańczących kropelek azotu oraz współuczestniczyły w balonowych eksperymentach.
Miały możliwość obserwowania jak w ułamku sekund zamrażały się owoce oraz kwiaty w tym przypadku róże. Dzieci miały możliwość spróbowania smoczych chrupek, które podczas jedzenia powodowały, że z ust i nosa wydobywał się gaz oraz przepysznych owocowych sorbetów, których przygotowanie zajęło kilka minut dzięki użyciu suchego lodu i ciekłego azotu.
Nauczyciel gr III
Magdalena Pieńkos